top of page

ANISEMITIZAM U AUSTRIJI

Komentar na tekst: „Povećanje ksenofobije, islamofobije i antisemitizma u Austriji zbog priliva migranata“ (Rojters), Politika, 2.05.2016

Trebalo bi ipak biti oprezan prema tvrdnjama da u Austriji rastu ksenofobija, islamofobija i antisemitizam. Pre svega cudno je da se operise sa ovako dramaticnim podacima upravo pred drugi krug predsednickih izbora u kome najbolje izglede ima kandidat radikalno desne Slobodarske stranke. Upravo zbog toga trebalo bi se upitati da li se ovakvim vestima ne pokusava diskreditovati Slobodarska stranka i njen kandidat Norbert Hofer, zastrasiti glasaci i tako ih navesti da glasaju za Zapadu podobnijeg kandidata, bivseg vodju stranke Zelenih Aleksandra van den Belena. Vladajuca soijaldemokratsko-narodnjacka (konzervativna) koalicija ima sve razloge da objavljuje alarmirajuce vesti o rastucoj ksenofobiji u Austriji. Pa ove dve stranke pretrpele su takav poraz u prvom krugu predsednickih izbora da se od njih vise nikada nece oporaviti. Izgubili su izbornu bazu, radnicka klasa prisla i najveci deo mladih prisli su desnici. Ostali su im samo tanak sloj funkcionera i nesto penzionera.

Naravno, nezadovoljstvo protiv masovnog priliva migranata u Austriju jaca. Medjutim, tu se manje radi o ksenofobiji, a jos manje o antisemitizmu. Radi se o ne bas sasvim neopravdanom strahu od politicke islamizacije drustva. Radi se o strahu od atentata. Austrija je, posle Belgije, druga zapadna zemlja po broju dzihadista po glavi stanovnika. Radi se o strahu od gubljenja slobode misljenja, izrazavanja i kritike u ime tolerancije prema netolerantnom verskom dogmatizmu, a pod pritiskom SAD i Sorosovih fondacija. Radi se, ukratko, o strahu od cepanja unutrasnje kohezije drustva nametnutog spolja. Antisemitizam u Austriji je marginalan, ali politicki naduvan, posebno od snaga (lazne) levice. Jos ga ima kod ekstremne desnice, ali jos vise kod radikalnih islamista. No, zvanicni mediji, insistiraju na prvom pa se tako u svetu stice utisak da u svakom Austrijancu cuci potencijalni rasista, kao u svakom Srbinu potencijalni etnofundamentalista (cetnik). Za cije babe zdravlje?

Les Essais
bottom of page